Bryllupsfotograf – Hvordan velger jeg?

Bryllupsfotograf – Hvordan velger jeg? Å velge riktig bryllupsfotograf kan være vanskelig. Fotograf er ingen beskyttet tittel. Alle som vil kan kalle seg fotograf, det er enkelt å lage flotte hjemmesiden og de fleste av oss har vært heldige med nok bilder til å kunne vise frem et knippe gode fotografier på en hjemmeside. Dette kan gjøre det vanskelig å skille de seriøse og flinke fotografene fra de useriøse amatørfotografene.

Bryllup i Sjømannskirken i København, se med her.

1: Har du fotografert mange bryllup?

Erfaring og øvelse er nøkkelelementer på så mange områder i livet. Det gjelder også evnen til å fotografere et bryllup. En fotograf som tar vakre naturfotografier, er ikke nødvendigvis like dyktig på bryllupsfotografering.

2: Kan vi se et fullt galleri fra et bryllup?

Alle kan være heldige med 2-3 fotografier i løpet av en bryllupsfotografering. Mange fotografer har 2-3 fotografier fra et utvalg bryllup de har gjort tilgjengelig på hjemmesiden sin, og det sier lite om hvorvidt fotografen kan levere gode fotografier gjennom en hel dag, en halv dag eller flere fotografier fra en og samme portrettfotografering.

Be gjerne om å få se fotografier i ulikt vær, med ulike typer sollys for å se om fotografen mestrer de ulike situasjonene som kan oppstå på bryllupsdagen deres.

3: Hvordan oppbevarer du fotografiene, og hvor lenge?

Alle profesjonelle fotografer har en løsning på lagring av fotografier over tid. Profesjonelle fotografer som tilbyr dere å kjøpe digitale kopier har også en løsning som sikrer at fotografiene deres ikke går tapt, selv om dere (kryss i taket) skulle være så uheldige å miste filene dere har fått.

Selv lagrer jeg alle fotografier i minst 10 år, og jeg kontakter mine kunder før jeg eventuelt sletter galleriet deres. Alle fotografier ligger lagret på minst 2 ulike medier, som tar automatisk backup av hverandre.

4: Hva slags utstyr bruker du, og har du backup-kamera?

Vielsen er i gang, bruden er på vei opp kirkegulvet, mor tørker tårene når hun ser datteren på vei mot alteret, og fotografens kamera går i sort.

Enhver profesjonell fotograf har alltid med seg dobbelt opp av kameraer, batterier og minnekort:

 • Minst 2 profesjonelle kameraer med mulighet for å skrive filer på to minnekort samtidig i tilfelle det ene streiker
 • En lomme full av minnekort i tilfelle noe skulle gå galt med et eller flere av dem
 • Minst et ekstra batteri til hvert av kameraene
  • Hvordan bruke lyset og hvordan finne lyset
  • Teknikken bak dokumentarisk bryllupsfotografering
  • Utstyr og valg av objektiver til forskjellige situasjoner
  • Kamerateknikk, innstillinger for å få de beste bildene
  • Manuell fotografering – styr resultatet selv
  • Riktig eksponering og raw-fotografering
  • Plassere og forutse – være på rett sted til riktig tid

5: Hva hvis du blir syk?

Det verst tenkelige skjer: Fotografen ringer dagen før bryllupet, eller enda verre: mens bruden sitter i sminkestolen på bryllupsdagen, og forteller at han/hun har fått omgangssyke, pest eller kolera. «Jeg kan dessverre ikke fotografere dere».

Hva gjør dere nå?

Profesjonelle bryllupsfotografer vil gjøre sitt ytterste for å skaffe en erstatter dersom de selv blir forhindret fra å møte. Dette skal stå i kontrakten dere signerte med fotografen, og gir dere en ekstra sikkerhet og trygghet.

6: Får vi en kontrakt i forkant av bryllupsdagen?

Som nevnt over: En profesjonell bryllupsfotograf vil, i de aller fleste tilfeller, ha kontraktfestet hva som skjer dersom han eller hun er forhindret fra å møte på bryllupsdagen deres.

En kontrakt vil gi dere en pekepinn på hva dere kan forvente av fotografen, og hva fotografen forventer av dere. Den bør også fortelle noe om hvilke tjenester dere kjøper, hvordan de blir levert, når og hvor fotograferingen finner sted, og hvordan problemer som f.eks. sykdom løses.

7: Tilbyr du profesjonelle album og forstørrelser?

Alle profesjonelle bryllupsfotografer bør ha mulighet til å tilby dere album og forstørrelser i langt bedre kvalitet enn dere selv kan produsere på for eksempel Japan Photo. Profesjonelle fagprodukter bestilt gjennom en fotograf skal være holdbare i generasjoner, og dere kan være trygge på at fargene gjengis slik fotografen selv hadde tenkt dem.

8: Betaler du moms og skatt?

Visste du at det er straffbart å benytte seg av arbeidskraft som ikke betaler moms og skatt av sine inntekter?

Det er mange flinke amatørfotografer i Norge, og mange av dem driver gode bedrifter på lovlig vis. Jeg oppfordrer dere til å være oppmerksomme dersom dere finner en fotograf som er betydelig billigere enn en profesjonell fotograf. Spør dem gjerne hvorfor de er så mye billigere.

Svaret på hvorfor noen er så mye billigere enn en profesjonell fotograf er ofte logiske, som for eksempel:

 • Fotografen er lærling og arbeider for å bygge portefølje. Vær da oppmerksom på at kvaliteten på arbeidet hans/hennes kan være varierende. Ofte har lærlinger fått god opplæring, og alt de trenger er litt øvelse og en sjanse til å bevise hva de kan få til for å bli supre fotografer.
 • Fotografen trenger å øve mer på bryllupsfotografering. Også her må dere være oppmerksomme på at kvaliteten på arbeidet hans/hennes kan være varierende.

Andre svar bør få varsellampene til å blinke:

 • Fotografen er ikke avhengig av inntekten. Får dere dette svaret, bør dere spørre videre om fotografen betaler moms og skatt. Dersom de ikke gjør det, må dere igjen være oppmerksomme på at det kan hende dere er i ferd med å benytte dere av svart arbeid. Dette er straffbart.
 • Fotografen synes det er trist at det skal være så dyrt med bryllupsfotograf, og vil gi et rimeligere alternativ til brudepar. Også her vil jeg oppfordre dere til å spørre videre for å avdekke om fotografen driver lovlig eller ikke.

Brylluppet er deres store dag

Bryllupet er deres store dag, og det er en ære for oss å kunne gjengi den store dagen. Det er viktig at både dere og vi er stolte over bildene som leveres. Vi tar både klassiske og kreative bilder, muligheten er mange. Ingen bryllups fotografering er like, enten så ønsker man kreative bilder eller klassiske. Bilder tatt i urbane eller naturomgivelser, behovene er mange. Samens finner vi ut av hvilke type bilder og lokasjon dere ønsker å bruke i forkant med et planleggingstime. Etter den store dagen vil dere få tilgang til deres prøvebilder, disse leveres da både i farge og sorthvitt versjon.

Læs mere om bryllupsfoto i København her.